PLAN ZAJĘĆ O PROFILU KULINARNYM
„PRZYGODA Z GOTOWANIEM”

Adresaci: 3 - latki

Osoba prowadząca: Wiesława Knap

Wprowadzenie

Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku przedszkolnym, którego organizm intensywnie się rozwija. Dlatego przedszkole to najlepszy czas, by uczyć świadomej postawy racjonalnego odżywiania. Program „Przygoda z gotowaniem” przygotowuje z jednej strony przedszkolaka aby w przyszłości wybierał zdrowy tryb życia, a z drugiej strony stymuluje rozwój jego percepcji, koordynacji, sprawności manualnej, uczy samodzielności.
To fascynująca podróż do świata smaków, zapachów i kolorów.
Zajęcia kulinarne to idealny pomysł na twórcze spędzanie czasu dla dziecka.
W miłej atmosferze uczy się pracy w grupie, zdobywając doświadczenia kulinarne.
Celem zajęć jest przekonanie dzieci, że przyrządzane samodzielnie posiłki mogą być smaczne i zdrowe. Zwieńczeniem zajęć jest wspólna degustacja przygotowanych potraw.
Zajęcia odbywać się będą co drugi tydzień z całą grupą, forma zajęć dostosowana do wieku i możliwości dzieci. Program ma charakter otwarty, jego treści mogą być rozszerzane w zależności od zainteresowań dzieci oraz dostępnych warunków i środków dydaktycznych.
Zajęcia kulinarne odbywać się będą w drugi i czwarty piątek miesiąca, ich czas dostosowany będzie do możliwości dzieci.

Podstawa programowa:

1. Kształtowanie umiejętności społecznych dzieci; porozumiewania się z dorosłymi i dziećmi, zgodne funkcjonowanie w zabawie i w sytuacjach zadaniowych:

– obdarza uwagą dzieci i dorosłych, aby zrozumieć to, co mówią i czego oczekują - 1/1

2. Kształtowanie czynności samoobsługowych, nawyków higienicznych i kulturalnych.

1. Wdrażanie dzieci do utrzymania ładu i porządku.

2. Właściwie zachowuje się przy stole podczas posiłków, nakrywa do stołu i sprząta po sobie 2/2

5. Wychowanie zdrowotne i kształtowanie sprawności fizycznej.

1. Dba o swoje zdrowie, zaczyna się orientować w zasadach zdrowego żywienia 5/1

10. Wspomaganie rozwoju intelektualnego dzieci poprzez zabawy konstrukcyjne, budzenie zainteresowań technicznych

3. Interesuje się urządzeniami technicznymi (np. używanymi w gospodarstwie domowym, próbuje rozumieć jak one działają i zachowuje ostrożność przy korzystaniu z nich) 10/3

Cele założonego planu

Cel główny:

– wdrażanie dzieci do dbałości o bezpieczeństwo własne oraz innych.

– wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole.

– poznanie zasad zdrowego odżywiania się

Cele szczegółowe:

– przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa

– kształtowanie umiejętności nakrywania do stołu oraz kulturalnego zachowania się przy stole

– rozwijanie i doskonalenie zmysłów: smaku, zapachu, dotyku, wzroku

– właściwe zachęcanie do zdrowego odżywiania się

– zapoznanie z różnego rodzajem naczyniami i przyborami kuchennymi

– kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości

– czerpanie radości ze wspólnego przygotowania posiłków

– przezwyciężanie niechęci do niektórych zdrowych produktów spożywczych

Założone osiągnięcia dziecka

– mieć wyrobione nawyki przestrzegania zasad bezpieczeństwa w kuchni,

– wiedzieć co należy jeść aby być zdrowym

– dbać o higienę osobistą i swojego otoczenia

– umieć kulturalnie zachować się w czasie posiłku

– rozpoznawać naturalne potrawy

Proponowany plan działań:

wrzesień

– „O Tadku niejadku, babci i dziadku” - słuchanie bajki.

– „Uczymy się ładnie jeść” - rozmowa nt. wysłuchanego opowiadania I. Salach „Nie potrafię”

październik

– „Na straganie” J. Brzechwa - teatrzyk kukiełkowy

– „Jabłuszko i gruszeczka” - robienie kompotu

listopad

– Lubimy kapustę - surówki z kapusty

– Ruda marcheweczka - wykonanie soku

grudzień

– Zdrowa sałatka - wykonanie sałatki z warzyw

– Pierniczki - ozdabianie ciasteczek na choinkę

styczeń

– Wafelki na dzień Babci i Dziadka

– Zdrowe krasnale - wykonanie białego deseru

luty

– Czarodziejski worek - rozpoznawanie warzyw po dotyku

– Sałatka zimowa - wykorzystanie różnych warzyw

marzec

– Pyszny chlebek - degustacja różnego rodzaju pieczywa

– Pasta rybna - wykonanie pasty do kanapek

kwiecień

– Wielkanocne jajeczka - wykonanie przekąsek z jajek

– Słodkie, kwaśne - zagadki smakowe

maj

– Uśmiechnięte buźki - wiosenne kanapki

– Owocowe musli

czerwiec

– „Owocowe szaszłyki” - przygotowanie przez dzieci poczęstunku

– Owocowa galaretka

Ewaluacja końcowa:

Naturalną formą ewaluacji będzie:

– ankieta dla rodziców

– obserwacja dzieci, ich aktywności podczas prowadzenia zajęć

– podsumowaniem zajęć kulinarnych będzie przygotowanie poczęstunku na uroczystość przedszkolną w miesiącu VI/2015.

Ankieta dla rodziców dziecka uczęszczającego na zajęcia kulinarne
Ankieta dla rodziców dziecka uczęszczającego na zajęcia kulinarne
Wyrażenie zgody na realizację i udział dziecka w zajęciach
Wyrażenie zgody na realizację i udział dziecka w zajęciach