PLAN ZAJĘĆ O PROFILU KULINARNYM „PRZYGODA Z GOTOWANIEM”
Adresaci: 3 - latki
Osoba prowadząca: Wiesława Knap
Wprowadzenie
Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku przedszkolnym, którego organizm intensywnie się rozwija. Dlatego przedszkole to najlepszy czas, by uczyć świadomej postawy racjonalnego odżywiania. Program „Przygoda z gotowaniem” przygotowuje z jednej strony przedszkolaka aby w przyszłości wybierał zdrowy tryb życia, a z drugiej strony stymuluje rozwój jego percepcji, koordynacji, sprawności manualnej, uczy samodzielności.
To fascynująca podróż do świata smaków, zapachów i kolorów.
Zajęcia kulinarne to idealny pomysł na twórcze spędzanie czasu dla dziecka.
W miłej atmosferze uczy się pracy w grupie, zdobywając doświadczenia kulinarne.
Celem zajęć jest przekonanie dzieci, że przyrządzane samodzielnie posiłki mogą być smaczne i zdrowe. Zwieńczeniem zajęć jest wspólna degustacja przygotowanych potraw.
Zajęcia odbywać się będą co drugi tydzień z całą grupą, forma zajęć dostosowana do wieku i możliwości dzieci. Program ma charakter otwarty, jego treści mogą być rozszerzane w zależności od zainteresowań dzieci oraz dostępnych warunków i środków dydaktycznych.
Zajęcia kulinarne odbywać się będą w drugi i czwarty piątek miesiąca, ich czas dostosowany będzie do możliwości dzieci.
Podstawa programowa:
1. Kształtowanie umiejętności społecznych dzieci; porozumiewania się z dorosłymi i dziećmi, zgodne funkcjonowanie w zabawie i w sytuacjach zadaniowych:
– obdarza uwagą dzieci i dorosłych, aby zrozumieć to, co mówią i czego oczekują - 1/1
2. Kształtowanie czynności samoobsługowych, nawyków higienicznych i kulturalnych.
1. Wdrażanie dzieci do utrzymania ładu i porządku.
2. Właściwie zachowuje się przy stole podczas posiłków, nakrywa do stołu i sprząta po sobie 2/2
5. Wychowanie zdrowotne i kształtowanie sprawności fizycznej.
1. Dba o swoje zdrowie, zaczyna się orientować w zasadach zdrowego żywienia 5/1
10. Wspomaganie rozwoju intelektualnego dzieci poprzez zabawy konstrukcyjne, budzenie zainteresowań technicznych
3. Interesuje się urządzeniami technicznymi (np. używanymi w gospodarstwie domowym, próbuje rozumieć jak one działają i zachowuje ostrożność przy korzystaniu z nich) 10/3
Cele założonego planu
Cel główny:
– wdrażanie dzieci do dbałości o bezpieczeństwo własne oraz innych.
– wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole.
– poznanie zasad zdrowego odżywiania się
Cele szczegółowe:
– przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa
– kształtowanie umiejętności nakrywania do stołu oraz kulturalnego zachowania się przy stole
– rozwijanie i doskonalenie zmysłów: smaku, zapachu, dotyku, wzroku
– właściwe zachęcanie do zdrowego odżywiania się
– zapoznanie z różnego rodzajem naczyniami i przyborami kuchennymi
– kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości
– czerpanie radości ze wspólnego przygotowania posiłków
– przezwyciężanie niechęci do niektórych zdrowych produktów spożywczych
Założone osiągnięcia dziecka
– mieć wyrobione nawyki przestrzegania zasad bezpieczeństwa w kuchni,
– wiedzieć co należy jeść aby być zdrowym
– dbać o higienę osobistą i swojego otoczenia
– umieć kulturalnie zachować się w czasie posiłku
– rozpoznawać naturalne potrawy
Proponowany plan działań:
wrzesień
– „O Tadku niejadku, babci i dziadku” - słuchanie bajki.
– „Uczymy się ładnie jeść” - rozmowa nt. wysłuchanego opowiadania I. Salach „Nie potrafię”
październik
– „Na straganie” J. Brzechwa - teatrzyk kukiełkowy
– „Jabłuszko i gruszeczka” - robienie kompotu
listopad
– Lubimy kapustę - surówki z kapusty
– Ruda marcheweczka - wykonanie soku
grudzień
– Zdrowa sałatka - wykonanie sałatki z warzyw
– Pierniczki - ozdabianie ciasteczek na choinkę
styczeń
– Wafelki na dzień Babci i Dziadka
– Zdrowe krasnale - wykonanie białego deseru
luty
– Czarodziejski worek - rozpoznawanie warzyw po dotyku
– Sałatka zimowa - wykorzystanie różnych warzyw
marzec
– Pyszny chlebek - degustacja różnego rodzaju pieczywa
– Pasta rybna - wykonanie pasty do kanapek
kwiecień
– Wielkanocne jajeczka - wykonanie przekąsek z jajek
– Słodkie, kwaśne - zagadki smakowe
maj
– Uśmiechnięte buźki - wiosenne kanapki
– Owocowe musli
czerwiec
– „Owocowe szaszłyki” - przygotowanie przez dzieci poczęstunku
– Owocowa galaretka
Ewaluacja końcowa:
Naturalną formą ewaluacji będzie:
– ankieta dla rodziców
– obserwacja dzieci, ich aktywności podczas prowadzenia zajęć
– podsumowaniem zajęć kulinarnych będzie przygotowanie poczęstunku na uroczystość przedszkolną w miesiącu VI/2015.
|